1-İç İletken
Merkez iletken,bakır,kalay yada gümüş kaplı bakır,bakır kaplı çelik, bakır kaplı alüminyum olabilir. Kalay yada gümüş kaplı iletken rahat lehimlenebilir ve korozyona karşlı dirençlidir.
Bakır kaplı çelik telden iletken 50MHz’den daha yüksek frekanslarda kullanılır ve kabloya dayanıklılık ve fiyat avantajı kazandırır.

2-Yalıtkan
Yalıtım yada dielektrik malzemesi iletkenler arasında koruyucu-ayırıcı olarak kullanılır. Genel olarak kullanılan malzemeler PE, PR FEP ve PTFE’dir.
PE ve PP daha düşük frekans ve sıcaklıklarda kullanım içindir.(PE=85°C,PP=105°C) .FEP ve PTFE ise daha yüksek frekans ve sıcaklıklar içindir.(+200°C)

3-Dış İletken
Dış iletken tipik olarak bir bakır örgüden, alüminyum bant+bakır örgüden ,bakır bant+ bakır örgüden oluşur.
Yüksek frekanslarda zayıflamayı düşürmek için Alüminyum ve Bakır bant ile birlikte bakır örgü önerilir.

4-Kaplama
Dış kılıf malzemeleri dış etkilerden koruma amaçlıdır, PVC, PE, FEP olabilir.

Elektriksel Özellikleri
1) KARAKTERİSTİK EMPEDANS
Coaxial kabloların en genel elektriksel özelliği karakteristik empedanstır. Uzunluğa bağlı değildir.Kablo boyutları ve yalıtkan malzemeye bağlıdır. Ohm olarak ifade edilir. Coaxial kablolar genelde 50 ohm, 75 ohm ,93 ohm olarak yapılandırılır.

2) KAPASİTE (pF/m)
Yalıtım malzemesinin biriktirdiği elektrik enerjisi olup, iletken, yalıtım ve yalıtım malzemesinin dielektrik sabitine bağlıdır. Yüksek değerli kapasite genelde kötü niteliklidir.

3) YAYILMA HIZI
Kablonun yayılma hızı; kablo içindeki sinyalin hızının ışık hızına oranıdır.
Örneğin Yekpare (solid) PE yalıtımlı kabloda yayılma hızı % 66 iken Köpük PE de % 87’ye kadar yükselir. Bu özellik gecikme olarakta gösterilebilir .

4) ZAYIFLAMA (dB/100mt)
Zayıflama normal sinyal hızının kablo içerisinde azalmasıdır. Bu kablonun yapısına, frekansına ve uzunluğuna bağlıdır. En çok iç iletkenin DC direnci ve yalıtım malzemesinin etkilenir, Sıcaklığın artması da zayıflamayı arttırır.

5) GERİ DÖNÜŞ KAYBI (YANSIMA KAYBI)(RL-RETURN LOSS)
Kablo boyutları,yalıtkan malzemenin kalitesi ve kablonun döşenmesi sırasındaki hatalar karakteristik empedansı etkiler. Her düzensizlik ve hata yansımalara sebep olur.
Geri dönüş kaybı çıkış sinyali ile yansıyan sinyalin arasındaki orandır.

Düşük kayıplı RF Anten kablolarına örnek olarak Andrew Heliax, RG214 veya RG214 verilebilir, kullanılacak frekans, çıkış gücü ve mesafeye göre çap ve izolasyon parametreleri seçilmelidir. http://www.standard.com.tr/  adresinden RF Anten kablolarını satın alabilir veya danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Koaksiyel Telsiz Anten Kabloları
Etiketlendi: